2012. május 7., hétfő

12 május 07

A winephoto.it fotópályázatra készültem a héten, aminek témája: Diary. Ez lehet saját napló, illetve más emberek élete képekben megörökítve. Mint tudjátok már tavaly óta követem Ivett és Dezső életét és úgy gondoltam ez a téma passzol a pályázat kiírásához és amúgy is eléggé el voltam már maradva a képekkel. Ezért egy hosszabb válogatás után összeállítottam belőle ezt a 16 képes sorozatot. Nem volt könnyű. Összesen több mint 25 GB anyagból, majd 435 előválogatott képből választottam ki ezt az alig több mint egy tucatot, gondolhatjátok mekkora meló volt. Remélem jól válogattam...

Ivett és Dezső naplója

Ivettet és Dezsőt a hírhedt Verseny utcai dzsumbujban ismertem meg. Ez a Keleti pályaudvar háta mögött található bérház leginkább önkényes lakásfoglalóiról ismert, kevesen tudják hogy az épület első tömbje ennek ellenére önkormányzati bérlakásokból áll viszonylag rendezett körülmények között. Dezső itt született és egész családja kötődik ehhez a helyhez, ki hosszabb, ki rövidebb ideig lakott már itt. A fiatalok 5 éve ismerték meg egymást egy discoban és azóta élnek együtt önkényes lakásfoglalóként egy 2x2 méteres, minden közüzem nélküli lukban a hátsó udvarban. Mindketten 20 évesek, de 2012 januárjára várják 3. gyermeküket. 2 kicsit már elvett tőlük a Gyámhivatal, de Erzsébetvárosi Gyermekjóléti Központ segítségével szeretnének új életet kezdeni és megtartani az új jövevényt. Ez a folyamatban lévő fotóesszé az ő életüket, örömüket és harcukat kisbabájukért örökíti meg képekben.





2011. október 19.

Dezső és Ivett minden komfortot nélkülöző, az emeleteken kialakított közös fürdőben berendezett lakása. Az ablakot keretestől eltávolították, a hideg ősztől csak egy hungarocell szigetelés védi meg őket. Minden tele van szeméttel, sokan egyenesen a gangról szórják ide a háztartási hulladékot, más használt fecskendőit hagyja maga után a hátsó épület udvarán.



2011. november 17.

Dezső egész életében ezek a zord falak között élt. Állandó jövedelme nincs, alkalmi munkákból és stiklikből tartják fent magukat. A 3. gyermek után GYES-t fognak kapni, ami mellett Dezsőnek munkahely után kell néznie hogy új életet kezdhessenek és el tudják látni a kicsit.



2012 december 22.

Közeleg a karácsony. A lakásba csak a fél emelet korlátján keresztül lehet bejutni, mert a folyosót befalazták hogy távol tartsák az önkényes lakásfoglalókat. Ivett 8 hónapos terhesen rutinosan szökken át a magas vaskorláton.




2012 január 06.

Az Erzsébetvárosi Gyermekjóléti Központ közbenjárásával Ivett és Dezső beköltözhetett nagyapjuk szomszédságában lévő üresen álló önkormányzati bérlakásába. Ez a szoba sokkal komfortosabb, és saját árammal és vízzel is rendelkezik. Ez a tiszta szoba volt az egyik feltétele annak hogy a hamarosan megszülető kisfiút megtarthassák.



2012 január 11.

Ivett karjában tartja egy napos kisbabájukat a Péterfy kórház szülészeti osztályán. A kicsi egészséges és a neve Kristóf lett.



2012 január 12.

Dezső meglátogatja Ivettet és Kristófot, akinek egy időre a kórházban kell maradnia egy fertőzés miatt.



2012 január 12.

Kristóf és édesapja Dezső.



2012 január 14.

Kristóf megérkezett a Verseny utcába. A kicsit és Ivettet Dezső népes családja várta ezen a hideg téli napon.



2012 január 14.

Dezső és Ivett boldog hogy kapott egy esélyt és megpróbálhatják felnevelni Kristófot.A másik 2 gyermekük nevelőszülők gondozásában van. A kicsi ellátáshoz szükséges hosszú listát civilek adományaiból sikerült összeszedni, sokan ajánlották fel használaton kívüli baba holmijaikat.



2012 február 22.

Jól alakul a család élete. A kicsi egészséges és Dezsőnek is kilátásba került egy új munkahely a TESCO-ban.



2012 március 11.

Ivett Dezső haját vágja a Verseny utcai lakásban.A GYEJÓ segítségével a család úgy dönt hogy továbbáll innen, mivel mindennapossá váltak a konfliktusok Dezsőék és alkoholista nagyapja között aki sokszor ellehetetleníti a fiatal pár életét. A pár egy családoknak fent tartott otthonba szeretne átköltözni.



2012 március 24.

A GYEJÓ munkatársa már éppen indult volna a Verseny utcába hogy bejelentse Dezsőéknek hogy találtak nekik egy szobát az otthonban. Viszont már csak Ivettet és a kicsit találta a lakásban, mivel Dezsőt a rendőrség vitte el bilincsben. Egy régebbi betöréssel kapcsolatban került gyanúba és vallottak ellene barátai. Előzetes letartozásba került, pedig egy hét múlva már kezdhetett volna új munkahelyén.



2012 április 06.

Dezső megkapta a 30 napot a Venyige utcai fogházban, Ivettnek lépnie kellett. Egyre jobban ellehetetlenedett az élete a Verseny utcában, így a GYEJÓ egy érdi anyaotthonban keresett neki menedéket. Hazafelé tart az interjúról, ahol biztosították róla, hogy amint felszabadul egy hely befogadják Kristóffal.




2012 április 17.

Kristóf nő mint a gomba, Ivett teje pedig a stressz hatására elapadt. A kicsi már 6 kiló, igazi vasgyúró. Tápszerre van szüksége amit csak adományok útján tudott Ivett a kicsinek biztosítani. Az adománycsomagban új ruhák és pelenkák is voltak.



2012 április 19.

Jó hír érkezett. Az érdi anyaotthon be tudja fogadni Ivettet és Kristófot. Sok viszontagság után család elhagyja a Verseny utcát.



2012 április 19.

Ivett beköltözik az érdi anyaotthonba. Soha nem akar visszatérni a Verseny utcába. Itt átvészelheti az időt amíg Dezső ügyét tárgyalásra nem tűzik és ki nem engedik. Közben Dezső megkapta a 90 napos előzetes letartoztatást is...


5 megjegyzés: